De aftrap van Google's revolutionaire verbeteringen

Google wil je vriend zijn

Google is continu bezig haar gebruikerservaring te verbeteren. Sinds het jaar 2000 update ze haar algoritmes om zoeken gemakkelijker te maken. Dit is haar ideaal en ze doet er alles aan om haar zoekmachine zo te ontwikkelen dat deze nagenoeg menselijke beslissingen kan maken. Alles is gericht op gebruiksvriendelijkheid. Ook Google Adwords werkt steeds gerichter, waardoor je meer persoonlijk kunt online adverteren. Hoe gebruiksvriendelijker je website, hoe beter hij zal scoren. Maar hoe kun je dat meten, welke algoritmes bepalen dit? Perfecte gebruiksvriendelijkheid is nog ver weg, maar Google blijft zichzelf verbeteren en komt steeds dichterbij goede dienstbaarheid aan de gebruiker. Je moet je voorstellen dat Google je beste vriend wil zijn die je advies geeft. Google probeert met haar algoritmes zo goed mogelijk menselijke gebruiken na te bootsen. Met deze instelling is ze haar zoekmachine al jaren aan het verbeteren. Het is een lange ontwikkeling geweest met vele updates, grotere en minder belangrijke.

Versnelling van indexeren

Goed om te weten is dat als je met Google zoekt je niet direct het internet bekijkt. Google is een enorme database die miljoenen webpagina's heeft geïndexeerd en voortdurend opnieuw indexeert. Je ziet dus geen live webpagina's in de SERP (pagina met zoekresultaten), maar opgeslagen pagina's. Dat betekent dat je wel naar de live website gaat als je een link aanklikt of een webadres invoert, maar wat Google weergeeft verouderd zijn kan . En hoe oud Google's informatie is ligt aan het tempo waarop Google haar index ververst.

Google's zoekresultaten veranderen tegenwoordig zo'n 600 keer per jaar, de meeste veranderingen in algoritmes worden niet bekend gemaakt en haar index ververst voortdurend. Maar dit is niet altijd zo geweest. Voorheen werd Google niet zo vaak geüpdatet en konden zoekresultaten een aantal weken vastliggen. De informatie op het internet was voor Google ingedeeld in verschillende lagen en die lagen werden af en toe ververst. De snelst verversende laag werd eens in de paar weken geüpdatet. Je snapt dat je zo voortdurend achter de feiten aan liep, want Google laat je verouderde pagina's zien. Op 24 februari 2010 lanceerde Google de Caffeine-update. Sindsdien ververst Google haar index voortdurend in kleine stukjes, in plaats van eens in de zoveel tijd. Zo genereert Google voortdurend nieuwe zoekresultaten en je krijgt bijna altijd pagina's te zien die up-to-date zijn. Deze update veranderde de zoekresultaten dus niet zozeer, maar verhoogde de snelheid waarmee je nieuwe content te zien kreeg.

Aangezien Google de beste resultaten wil bieden en wij allemaal zo snel mogelijk resultaten willen, die uiteraard up-to-date moeten zijn, heeft Google er goed aan gedaan zichzelf een kopje koffie in te schenken. Met de Caffeine-update komt Google weer een stapje dichter bij haar ideaal van perfecte zoekmachine. Uiteraard werkt Google steeds aan de snelheid van indexeren en naar verwachting zal Google ook weten uit te vinden hoe ze live zoekresultaten kan weergeven.

Over ons

Internetmarketing door de ogen van een go-speler

Iedereen heeft wel eens geschaakt, maar wie heeft er nu van go gehoord? Daar probeer ik wat aan te veranderen. Vroeger hoorde je erover van je broer of zus, of speelde je het met medestudenten in de mensa. Tegenwoordig zullen de meeste mensen het oppikken via het internet. Maar hoe bereik je die mensen? Ik heb mij daar in verdiept en ik heb ontdekt dat het vooral heel erg helpt als je een goede website hebt, waar vaak nieuwe stukken op staan. Go is niet de enige gave hobby die meer aandacht verdient, dus speciaal voor mensen die iets onbekends onder de aandacht willen brengen beheer ik dit blog over internetmarketing.